Algemene Beschouwingen 2011

vrijdag 24 juni 2011 11:08

Onze raadslid heeft op 23 juni jl. de volgende woorden gesproken tijdens de behandeling van de perspectiefnota 2012-2015:

De HEERE regeert (psalm 93)

Ook in onze gemeente Nieuwkoop. Dat is mij volle overtuiging. Wie had dat een jaar geleden kunnen bedenken dat we vandaag een perspectiefnota behandelen die deels achterhaald is voordat we werkelijk hierover gaan stemmen, er nieuwe verhoudingen in de gemeenteraad zijn en een nieuw college waarin onder anderen de SGP/ChristenUnie haar plaats inneemt. Wie had dat verwacht!

Nederland kruipt langzaam uit de economische crisis maar nieuwe bedreigingen zoals de financiële situatie van een aantal landen in de EU en daarmee de gehele eurozone zijn volop in het nieuws.

De Nederlandse gemeenten waaronder Nieuwkoop hebben daarnaast  te maken met de korting van de algemene uitkering, de verlaging van de doeluitkeringen,  andere tekorten en het overdragen van rijkstaken naar het gemeenteniveau. Hoe gaan we dat als gemeentelijke organisatie en raad aanpakken?

Onze gemeente heeft daarbij nog een forse andere uitdaging. Hebben we niet bijna 30 woningbouwprojecten op de rol staan waarvan een groot aantal geld moeten genereren voor bijvoorbeeld de sanering van de Noordse Buurt ? We moeten ook in het kader van de broekriem aanhalen kritischer kijken naar gemeentelijk taken en uitgaven. Dat is een behoorlijke uitdaging voor het nieuwe college en met deze perspectiefnota is de eerste bezuinigingstap gezet.

De soep wordt echter op een groot aantal punten niet zo heet gegeten als opgediend!

De inhoud van de perspectiefnota hebben we al besproken bij het collegeprogramma wat de perspectiefnota verbetert. Alleen maken wij een voorbehoud wat betreft de centralisering van de consultatiebureaus en daarom zijn wij de grondlegers van de reeds ingediende door meerdere partijen ingediende motie. Ook dienen wij namens de coalitiepartijen een amendement in die de afspraken in het collegeprogramma vertaald naar de perspectiefnota.

Voor de SGP/ChristenUnie zijn vooral de volgende punten hierin belangrijk:

-          Behoud aula begraafplaats  Ter Aar

-          Verminderen regeldruk

-          Doelmatiger exploiteren sporthallen en accommodaties

-          Minder bezuinigingen op Tafeltje dekje

Voor nu wensen we het college Gods onmisbare zegen toe op al uw werk ten dienste van de bewoners in onze mooie gemeente. Deze wens geldt uiteraard ook het ambtelijk personeel en de collega-raadsleden. Om het ten slotte in mooi en plechtig Nederlands te zeggen: moge het u allen niet ontbreken aan helder inzicht, bestuurlijke wijsheid, een nuchtere visie en de benodigde voortvarendheid.

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Motie SBN VVD SGP-CU OLN consultatiebureaus44,5 kBapplication/msworddownload

« Terug

Reacties op 'Algemene Beschouwingen 2011'

Gray, C (Aaron) C [1056778]
Geplaatst op: 31-12-2016 13:11
Thanks for sharing it to each one of us. Looking forward for more information and this subject has continually intrigued me. Thank you for creating an article that has amazing substance and is carefully formed and even I am revived by your composed style as well. You can use this best essay for any kind of academic writing work.

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.