Raadsvoorstel Invoering digitale vaarvergunning Nieuwkoopse Plassen

1012826.JPGvrijdag 27 mei 2016 21:34

B&W stelde de raad op donderdag 26 mei 2016 voor om (1) In te stemmen met digitalisering van het vaarvignet door invoering van het systeem van Speaking Visuals, (2) voor de implementatie van het nieuwe systeem eenmalig een bedrag van € 32.428,- te onttrekken aan de Reserve Recreatie en Toerisme; (3) de 5e wijziging van de begroting 2016 vast te stellen.

In januari 2016 heeft B&W de raad voorgesteld het huidige systeem voor het verstrekken van vaarvergunningen voor de Nieuwkoopse Plassen te vervangen door het Digitale Vaarvignet van Port Pay. De raad heeft dat voorstel niet overgenomen, vanwege o.a. de hogere kosten en bedenkingen over de genoemde voordelen. B&W vindt het belangrijk het vaarvergunningsysteem wel te digitaliseren en heeft gezocht naar een alternatief en stelt nu het systeem van Speaking Visuals, dat in het Reeuwijkse plassengebied wordt gebruikt, voor.

Bijdrage SGP-ChristenUnie

Of dit systeem daadwerkelijk een verbetering is, zal de praktijk moeten uitwijzen. Is het wel voldoende klantvriendelijk? Het streven naar digitaliseren van zoveel mogelijk diensten is een goed uitgangspunten in de huidige tijd van smartphones en tablets. Minder werkt voor de handhaver; de Boa en de politie, levert het waarschijnlijk niet op. Maar de gemeente wil toch al strenger gaan controleren wat betreft alcoholgebruik op het water, dus bij aanhouden gelijk een blaastest.

Echter, voor dagrecreatie is het nieuwe systeem niet altijd klantvriendelijk. Nu kan er een dagvergunning worden aangeschaft zodra je in de sluis ligt. In de meningsvormende raad van 12 mei jl. was de portefeuillehouder onvermurwbaar om aan de wens van een aantal fracties tegemoet te komen om nog een mogelijkheid toe te staan om analoog vergunningen aan te vragen. Uit informatie die we afgelopen week hebben ontvangen blijkt de portefeuillehouder te zijn bijgedraaid op dit punt. Er is een ‘vast verkoopmodule’ mogelijk in Speaking Visuals. Ook de buitenlandse waterrecreant zonder Ideal kan gelukkig nog in onze plassen terecht. Er komt een mogelijkheid om bij de sluiswachters contant te betalen. Eind goed, al goed, hopelijk bewijst dit nieuwe systeem zich in de praktijk.

« Terug