Raadsvoorstel Kadernotitie subsidiebeleid gemeente Nieuwkoop 2017

Icoontje standpunten sport_141x141vrijdag 27 mei 2016 21:17

B&W stelde de raad donderdag 26 mei 2016 voor om (1) de Kadernotitie subsidiebeleid gemeente Nieuwkoop 2017 en (2) de Algemene subsidieverordening gemeente Nieuwkoop 2017 vast te stellen.

De gemeente verstrekt allerlei subsidies, vooral in het brede welzijnsspectrum, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld cultuur en toerisme. De manier waarop de gemeente dit subsidieert is in de loop der jaren zo gegroeid. Maar zou het ook anders kunnen? Met het traject heroriƫntatie subsidiebeleid zijn we door middel van participatie gekomen tot de Kadernotitie subsidiebeleid gemeente Nieuwkoop 2017.

Bijdrage SGP-ChristenUnie

De praktijk zal moeten gaan uitwijzen of deze nieuwe manier van werken succesvol zal zijn. Op hoofdlijnen kunnen we instemmen met deze kadernotitie. Er zal door de gemeente meer gevraagd worden naar de ambities, resultaten en ervaringen. Hierdoor ontstaat er ook meer contact tussen de gemeentelijke organisatie en subsidieontvangers. Dit kan een positief effect hebben. Ook de prikkel en uitdaging om verengingen, stichtingen, etc. nieuwe activiteiten te laten ontwikkelen die de kansen voor alle inwoners, ongeachte de leeftijd en mogelijkheden, vergroten, is positieve ontwikkeling.

Het is echter de vraag hoe de verengingen, stichtingen, etc. de nieuwe manier van werken zullen gaan ervaren. Een vinger aan de pols door de raad is belangrijk en dat kan onder andere door een gedegen evaluatie van dit nieuwe beleid. Dat er meer 6 reacties op de kadernotitie zijn gekomen, kan komen door de constructieve proces zoals het raadsvoorstel aangeeft maar dat hoeft het niet! En dat zou nog eens vies kunnen tegenvallen als straks de bedragen vastgesteld worden en op dat moment verengingen, stichtingen, etc. massaal aan de bel trekken.

Kritisch is de SGP-ChristenUnie op het subsidiëren van activiteiten die onze Heere ons verbiedt in Zijn woord, de Bijbel. We roepen het college op daar rekening mee te houden als er subsidies toegekend gaan worden.

Tenslotte is de SGP-ChristenUnie de activiteiten van vele verengingen, stichtingen en organisaties, wat veelal door vrijwilligers wordt gedaan. Toch is het streven naar zoveel mogelijk zelfredzaamheid een nobel streven en daar roepen we deze verengingen, stichtingen en organisaties toe op.

Uit verkiezingsprogramma Kunst & Cultuur
Kunstzinnige vaardigheden behoren tot de gaven die God aan mensen schenkt, die ook gestimuleerd mogen worden en waarvan de bevolking mag genieten. De gemeente kan hierbij een ondersteunende rol spelen door het subsidiëren van activiteiten of het beschikbaar stellen van openbare ruimten voor verantwoorde exposities van kunstuitingen. In onze ogen zijn culturele activiteiten en kunstuitingen onverantwoord wanneer zij een aanstootgevend of godslasterlijk karakter hebben. 
 

« Terug