Raad akkoord met Voorstel Gemeentelijke aanpak schuldsanering

Schuldsanering spaarvarkenzaterdag 02 februari 2013 16:25

Omdat de gemeente Nieuwkoop moet voldoen aan haar wettelijke verplichtingen (tbv de Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening) en om de uitvoeringspartners in Alphen a/d Rijn een basis te bieden voor het verrichten van hun werkzaamheden op het gebied van schuldhulpverlening moet de gemeenteraad een beleidsplan vaststellen.

Essentie raadsvoorstel:

Door middel van dit beleidsplan wordt aan inwoners duidelijkheid verschaft over de manier waarop de gemeente haar inwoners met problematische schulden (kan) ondersteunen.

Indien een klant terecht komt in een traject voor schuldhulpverlening, is hij zelf verantwoordelijk voor het slagen van het traject. Om te voorkomen dat een klant na het succesvol afronden van het traject weer terugvalt wordt een verplichte cursus budgetteren opgenomen als onderdeel van het traject.

De schuldhulpverlener heeft 2 specifieke instrumenten ter beschikking: het saneringskrediet en de herfinanciering. Dit zijn kredieten die een kredietbank verleent om alle schuldeiseres in 1 keer af te betalen voor (een deel van) de totale schuld. De gemeente sluit hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met de Kredietbank. In geval van herfinanciering gaat het om de gehele schuld, in geval van een saneringskrediet (alleen als er geen wijzigingen worden verwacht in de inkomens- en leefsituatie van de schuldenaar) worden de restschulden kwijtgescholden door de schuldeisers. De schuldenaar heeft dan nog 1 schuldeiser: de kredietbank (erg overzichtelijk).

De kredietbank vereist bij kredietverlening dat de gemeente borg staat. Het risico wat de gemeente hierdoor loopt kan worden afgekocht door een eenmalige storting van € 0,57 per inwoner in het garantiefonds van de kredietbank. Derhalve voor Nieuwkoop een bedrag van € 15.367,77. Op basis van in het verleden behaalde resultaten loopt de gemeente hierdoor geen financieel risico.

Mening SGP/ChristenUnie:

Prima voorstel omdat:

- meer kansen voor iemand om deel  te nemen aan de samenleving;

- het kan leiden tot minder kosten op lange termijn (bijv. huisuitzetting);

- snellere schuldsanering omdat schuldeisers eerder akkoord gaan als alles in 1 keer wordt afgelost in plaats van in 36 maanden.

Schuldhulpverlening deed ons gelijk denken aan de gelijkenis van de barmhartige samaritaan (lukas 10:25) en de gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht (matt. 18:21).

« Terug

Reacties op 'Raad akkoord met Voorstel Gemeentelijke aanpak schuldsanering'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.