Raadsvoorstel toepassen lokale mogelijkheden drank- en horecawet

AlcoholIIzaterdag 02 februari 2013 16:09

Voorstel vaststellen 1e Verordening tot wijziging van de Algemene plaatselijke verordening (Apv) Nieuwkoop 2012.

Door de wijziging van de Drank- en Horecawet zijn er meer mogelijkheden voor gemeenten om lokaal lokaal maatwerk toe te passen.

Laat ik beginnen door de stellen dat regionale afstemming belangrijk is om problematiek niet de verschuiven naar andere gemeenten.

Conform ons verkiezingsprogramma zijn wij voor vergaande maatregelen om alcoholgebruik te ontmoedigen. Niet representatief maar preventief werken! Daar passen de in het raadsvoorstel genoemde maatregelen prima bij. Zo wordt 2/3 van alle alcohol door jongeren bij de supermarkt gehaald. Dus daarom geen stuntprijzen! Wij pleiten ook voor vervroegen van de sluitingstijden van de horeca zoals de stichting van moeders Vroeg-op-stap adviseert.

En tegen degene die enigszins terughouden regeert op zoveel maatregelen zonder dat bepaalde problematiek zich structureel in ons Nieuwkoop openbaren, zou ik de woorden van de heer Tersteeg uit de meningsvormende raad willen herhalen: “De APV is soms een staf om mee te gaan en anderzijds een stok om mee te slaan.

Het is van de zotte dat onder andere de MPN doet voorstellen dat verenigingen zoals de Zonnebloem in hun voortbestaan bedreigt worden als paracommerciele instellingen beperkt worden in het schenken van alcohol. Wat heeft alcohol dan een invloed! (red: het voorstel is om de oneerlijke concurentie tussen paracommerciele instellingen en de gewone horeca te beperken. De gewone horeca moet zich aan veel meer regels houden en vaak ontvangen paracommerciele instellingen zoals bijvoorbeeld dorpshuizen subsidie)

Dus zoals in de meningsvormende raad al uitgesproken zal de SGP/CU instemmen met dit raadsvoorstel. Kanttekening daarbij is het missen van de paragraaf handhaafbaarheid.

« Terug

Reacties op 'Raadsvoorstel toepassen lokale mogelijkheden drank- en horecawet'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.