Tijdelijk staken aankopen in de Noordse Buurt/planning sleutel woningbouwprojecten aangepast

College Nieuwkoop 2011woensdag 22 februari 2012 23:05

Het college van de gemeente Nieuwkoop heeft recent drie besluiten genomen, namelijk:
1) Gemeente past planning sleutel woningbouwprojecten aan
2) Tijdelijk staken aankopen bedrijven in de Noordse Buurt
3) Intrekken Wet voorkeursrecht Gemeenten (Wvg) in de Noordse Buurt

1) Het college van de gemeente Nieuwkoop heeft besloten een analyse te maken van de geplande sleutel woningbouwprojecten. De transformatie van de Noordse Buurt naar natuur wordt deels gefinancierd door subsidies van het Rijk, de Provincie en het Hoogheemraadschap. Het grootste deel komt echter uit inkomsten van de zogenoemde sleutel woningbouwprojecten (430 woningen). Het college gaat nu samen met de provincie een heroverweging maken van de huidige aanpak voor de sanering van de Noordse Buurt. Daarbij bekijken zij ook hoe het perspectief op inkomsten vanuit de woningbouw verbeterd kan worden. Enerzijds door de invulling aan te passen, anderzijds door de woningen beter aan te laten sluiten bij de wensen van de inwoners.

2) Het college van de gemeente Nieuwkoop heeft besloten de aankopen van bedrijven in de Noordse Buurt tijdelijk te staken. Het bestuur maakt een pas op de plaats om samen met de provincie een heroverweging te maken van de huidige aanpak voor de sanering van de Noordse Buurt. Het gaat daarbij onder meer om locatie en prioritering van aankopen. Daarnaast bekijken zij ook gezamenlijk hoe het perspectief op inkomsten vanuit de woningbouw verbeterd kan worden.

3) Het college van de gemeente Nieuwkoop heeft besloten de Wvg (Wet voorkeursrecht gemeenten) in te trekken in het gebied Noordse Buurt. In de Noordse Buurt is eind 2006 voorkeursrecht op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) gevestigd. Dit betekende dat eigenaren in het gebied hun eigendom wel vrij kunnen gebruiken, maar als ze hun eigendom wilden verkopen, zij verplicht waren deze als eerste aan de gemeente aan te bieden.

Meer informatie via onderstaande link:

http://www.nieuwkoop.nl/index.php?mediumid=25&pagid=1257

 

Eerste reactie SGP/ChristenUnie

Deze besluiten zijn niet eenvoudig geweest maar wel noodzakelijk in het algemene belang van Nieuwkoop gezien de huidige omstandigheden. Dat dit de nodige reacties oproept bij de direct betrokken zoals de tuinders in de Noordse Buurt, is te begrijpen.

 

« Terug