Verantwoordingsraad (ex-)college

rood stoplichtdinsdag 17 mei 2011 10:04

Afgelopen maandagavond hebben de (ex-)wethouders en de (ex-)collegepartijen verantwoording afgelegd voor het uiteenvallen van het college van SBN, CDA, Progressief Nieuwkoop en D66. De SGP/ChristenUnie heeft bij monde van haar raadslid Elias van Belzen samengevat de volgende woorden gesproken:

“Waar vier partijen vechten, hebben vier partijen schuld. De woorden van de (ex-)wethouders tonen duidelijk een wijzende vinger naar elkaar aan. Een ieder sprak vanuit zijn eigen persoonlijk beleving over de gebeurtenissen. Het is niet aan mij om een oordeel te velen. Er is er Eén die alles naar waarheid weet.

De SGP/ChristenUnie heeft de achterliggende periode zo goed mogelijk hoor en wederhoor proberen toe te passen. Over de gebeurtenissen hebben wij wel gemengde gedachten maar die zullen wij niet met u delen. We moeten namelijk verder . Er moeten op korte termijn belangrijke weloverwogen besluiten genomen worden. Nieuwkoop moet bestuurbaar blijven. De afgelopen maanden is er immers al weinig door de raad besloten.

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Om een daadkrachtige college te vormen dienen partijen op basis van inhoud en overeenkomsten een college te vormen en dus niet op zetelaantal met een kleine meerderheid. Laat dit gehoord worden door SBN, CDA en de VVD. Wij pleiten dus voor een transparant proces met een informateur. Wij verzoek de raad om op zeer korte termijn een informateur aan te stellen die als opdracht krijgt met alle partijen te spreken over de ontstane situatie en de posities rond deze belangrijke thema’s in kaart te brengen, daarover aan de raad te rapporteren. Vervolgens dient er een proces opgestart te worden om een nieuw raads- en collegeprogramma op te stellen dat kan steunen op een breed draagvlak alvorens een nieuw college samen te stellen.

Tenslotte wil ik een dankwoord uitspreken richting de wethouders Moraal en Heijen voor hun inzet en wens hun alle Goeds toe.


Motie

De raad van de gemeente Nieuwkoop in vergadering bijeen op 16 mei 2011.

Ter bespreking van de ontstane breuk in de coalitie en discussiërend over het uiteenvallen van het college van burgemeester en wethouders

Constaterende:

• Dat wethouder J. Moraal zijn ontslag heeft aangeboden.

• Dat de wethouders en de fracties van het CDA en SBN het vertrouwen in de samenwerking met hun coalitiepartners Progressief Nieuwkoop en D66 en in wethouder E. Heijen hebben opgezegd.

• Dat wethouder E. Heijnen zijn ontslag heeft aangeboden en zijn werkzaamheden per direct heeft beëindigd.

• Dat het vastgestelde raads- en collegeprogramma niet meer op een meerderheid in de raad kan rekenen.

Overwegende dat

• Dat de huidige politieke situatie in Nieuwkoop op zijn minst zorgwekkend genoemd kan worden

• Dat er op belangrijke dossiers (leutelprojecten, grondexploitaties, glastuinbouw, bestuurlijke vernieuwing cq. participatie en bezuinigingsopgave) op korte termijn knopen moeten worden doorgehakt

• Dat de verhoudingen in de raad met betrekking tot deze dossiers allerminst eenduidig zijn

• Dat het noodzakelijk is om een nieuw raads- en collegeprogramma op te stellen.

• Dat er gesprekken moeten worden gevoerd om te komen tot een nieuw raads- en collegeprogramma.

• Dat er, op basis van vertrouwen, met alle partijen gewerkt moet worden aan een nieuwe coalitie en een nieuw college welke kan rekenen op een breed draagvlak.

• Dat het vanuit die optiek niet voor de hand ligt dat de overgebleven college-partijen de voortrekkersrol in de reparatiewerkzaamheden op zich nemen

Besluit:

• Op zeer korte termijn een informateur aan te stellen die als opdracht krijgt met alle partijen te spreken over de ontstane situatie en de posities rond deze belangrijke thema’s in kaart te brengen, daarover aan de raad te rapporteren en

• Vervolgens een proces op te starten om een nieuw raads- en collegeprogramma op te stellen dat kan steunen op een breed draagvlak alvorens een nieuw college samen te stellen.

En gaat over tot de orde van de dag.

Fractie D66

Marco Oehlenschläger

Fractie MPN,

Jaap Aartman

Fractie PN

Berry Dors

Fractie SGP/CU

Elias van Belzen

« Terug