Raadsvoorstel huisvestiging van arbeidsmigranten (Ons amendement aangenomen!)

polendonderdag 18 februari 2010 19:29

Ons raadslid begon als volgt:
Arbeidsmigranten: we willen ze wel hebben voor het werk, want dat doen we zelf liever niet maar niet huisvesten bij ons in de buurt, ho maar…

Daar zijn wel een aantal logische redenen voor:

- Arbeidsmigranten houden gemiddeld gezien van een flinke slok alcohol en veroorzaken in de beeldvorming vaak overlast.

Maar het blijven ons inziens wel onze medemensen! De SGP/ChristenUnie realiseert zich dat een structurele oplossing niet makkelijk is. Wij zien twee vraagstukken, te weten:

- 1) Waar huisvesten en 2) hoe huisvesten

Problemen met de huisvestiging van arbeidsmigranten zoals geluidsoverlast en onmenselijke situaties doen zich regelmatig voor. Veel arbeidsmigranten voelen zich afhankelijk van de inlener of het uitzendbureau. Als de arbeidsomstandigheden of de huisvesting niet kloppen, voelen zij zich daardoor klemgezet. Maar er kan ook een escalatie ontstaan van huiselijk geweld omdat de arbeidsmigranten over te weinig leefoppervlakte per persoon beschikken.

Om deze problemen aan te pakken wil de SGP/ChristenUnie regels stellen, zoals zorgen dat elke arbeidsmigrant over minimaal 12 m² leefruimte beschikt. Wanneer er minder personen in één huis gevestigd mogen worden zal dit leiden tot minder geluidsoverlast en een vermindering van de kans op huiselijk geweld..

In het raadsvoorstel conformeert het college zich aan de voorwaarden die door de Algemeen Bond voor Uitzendondernemingen heeft opgesteld. Deze voorwaarden bieden de arbeidsmigranten menswaardige woonruimte, mits ze nageleefd worden. Ook in Nieuwkoop hebben zich schrijdende situaties voorgedaan. Er dient dus naast beleid ook gehandhaafd te worden.

De oplossing ziet de SGP/ChristenUnie in het realiseren van een migrantenhotel in de buurt van de glastuinbouw. Liefs in de buurt van kernen met voldoende sociale voorzieningen. Wij zien niets in de massale huisvesting van arbeidsmigranten in de Woerdense Verlaat. Met het saneren van De Noordse Buurt zal de behoeft aan arbeidsmigranten in dat deel van onze gemeente alleen maar afnemen. Met de tijdelijke oplossing van de ijsbaancamping in Papenveer kunnen we leven.

Tenslotte is goede samenwerking tussen de werkgevers, de provinciale overheid en regiogemeenten dé sleutel tot een effectief, menswaardig en rechtvaardig beleid voor de huisvestingsmogelijkheden van arbeidsmigranten

Er werden 4 amendementen en 3 moties ingediend. Gedogen (in amendement VVD) haalde het niet. Tijdelijke vestiging op ijsbaan en bij ondernemer (amendement CDA) haalde het dus wel. Uitsluiting vestiging in B en C kernen (amendement SB) haalde het niet, motie van MPN was sterker. Het enige amendement waar iedereen het met eens was, behalve uiteraard Samen Beter Nieuwkoop maar die stemmen bijna overal tegen, over verhoudingen aantallen migranten en inwoners (ons amendement) haalde het wel.

« Terug

Reacties op 'Raadsvoorstel huisvestiging van arbeidsmigranten (Ons amendement aangenomen!)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.