De structuurvisie

logo_Nieuwkoopdinsdag 27 januari 2009 12:57

Een spreuk luidt: "Op de wereld is genoeg voor de behoeften van alle mensen, maar niet voor de begeerten van alle mensen". Dit geldt ook in meer of mindere mate voor de structuurvisie.

Het begrip "Rentmeesterschap" wordt nogal eens door de SGP/ChristenUnie gebruikt. Daarmee willen wij aangeven dat de aarde aan onze huidige generatie in beheer is gegeven. Maar dat betekent wel dat deze wel in goede staat moet worden doorgegeven aan de volgende generaties. Goed rentmeesterschap houdt derhalve in niet steeds meer en meer te willen maar in principe duurzame ontwikkeling.

Het college heeft met de structuurvisie zoals deze in concept voorligt, met name wat voor betreft de glastuinbouw maar ook bedrijvigheid, ingezet op duurzaamheid (wat een populaire woord in deze tijd zeg!)  en innovatieve technieken. Deze visie werd nog eens benadrukt door de toelichtende brief die we deze week mochten ontvangen.

De duurzame en innovatieve ontwikkeling van onze gemeente ziet onze fractie als onze opgave naar de toekomst en vraagt om verantwoorde besluitvorming en investeringen. Dat Nieuw Amstel III zich het beste leent als gebied voor nieuwbouw van duurzame glastuinbouw, kan onze fractie beamen. Ook al zal dit voor de directe omwonenden even slikken zijn.

Onze fractie maakt zich met name over de investeringen c.q. financiële risico's zorgen. Er is nog geen sluitend financieel verhaal wat betreft de Noordse Buurt en de daar gewenste ontwikkeling.  Er is nog géén duidelijk voor de betrokken burgers daar. Bovendien is het onzeker of de daar gevestigde ondernemers die willen doorgaan met hun onderneming wel realistische (financiële) mogelijkheden hebben om door te starten op bijvoorbeeld Nieuw Amstel III. Wel krijgen zij als eerste de gelegenheid om hierna toe te verkassen alvorens de boel wordt opengegooid voor geïnteresseerden van buiten de gemeente Nieuwkoop.

Onze fractie kan de voorliggende concept-structuurvisie in grove lijnen steunen maar roept het college op voortvarend met de voorgenomen planologie voor de Noordse Buurt aan de slag te gaan. De betrokkenen hebben recht op duidelijkheid voor de definitieve vaststelling van de structuurvisie. Onze fractie zal deze fase kritisch volgen want het zijn tenslotte onze burgers, die tuinders daar en ze blijven dat hopelijk ook.

Tenslotte...

Hopelijk Is deze structuurvisie niet te vergelijken met een trein die gaat rijden en waarvan het gemeentebestuur de machinist is, die vergeet te controleren of alle treinstellen wel aangekoppeld zijn dan wel geschikt zijn om te rijden? En dus de kans heeft op een ongeluk onderweg of half dan wel alleen te vertrekt?

Laat deze structuurvisie veel meer een trein zijn die goed gecontroleerd is, waar het materieel van in orde is en waarvan we kunnen zeggen ,,we gaan en doen het met z'n allen en voor ons allen". Dus veel overleg met de burger en andere betrokken partijen. Zodoende is deze structuurvisie dan pas een product van de inwoners van Nieuwkoop en de beste route voor onze burgers en gemeente naar 2040, zo de Heere God dit geeft en wij leven.

« Terug