Raadsvoorstel Heroriëntatie Sleutelprojecten (Noordse Buurt)

glastuinbouwdonderdag 05 juli 2012 22:12

Onderstaand treft u een samenvatting aan van de woorden die ons raadslid sprak tijdens respectievelijk de meningsvormende raad (26-06) als de besluitvormende raad (28-06).

Zoals reeds eerder gezegd een belangrijk dossier of beter gezegd een sleuteldossier. Sinds de laatste tijd is het ook steeds meer een worsteldossier geworden. Met de wetenschap van vandaag zouden we zeer waarschijnlijk andere besluiten hebben genomen. Maar dat geldt voor veel zaken in een mensenleven. We hebben het echter te doen met de tot nu toe genomen besluiten en dienen deze waar nodig, nu bij te stellen, rekeninghoudende met alle belangen die hiermee gemoeid zijn.

Na een intensieve periode van samen optrekken van coalitie, oppositie en anderen in de commissie Sleutelprojecten, is het college na diverse andere scenario’s bestudeerd te hebben met Scenario III gekomen. Er zullen ongetwijfeld partijen zijn die een andere voorstelling van zaken hadden inzake deze commissie maar een ieder zal moeten toegeven dat de sfeer open en goed was.

Het college heeft gezien het korte tijdsbestek prima onderzoek verricht, een verkenner ingeschakeld om de visie en wensen van de bewoners van de Noordse Buurt te achterhalen, samen met andere betrokken overheden de mogelijkheden en onmogelijkheden verkend en tenslotte naar eigen zeggen stevig onderhandeld. De provincie was en is een belangrijke speler in dit dossier.

Op basis van bestuurlijke en juridische haalbaarheid en de consequenties voor de kwekers resteren er van de 4 scenario’s maar twee scenario’s:

1.  Doorgaan conform Bestemmingsplan en het Aankoopkader 2009 (huidig bestemmingsplan)

3.  Organische ontwikkeling van het gebied

Scenario III gaat uit van een zogenaamde Organische ontwikkeling van het gebied met een daarop aangepast aankoopkader en een gewijzigde bestemmingsplan. De SGP/ChristenUnie kan zich voorstellen dat dit raadsvoorstel velen verrasten, zowel in negatieve als in positieve zin.

Laat ik duidelijk zijn, de SGP/ChristenUnie is van mening dat scenario III een voorstel is wat recht doet aan de huidige situatie en de vele en verschillende belangen waarmee het college en het individuele raadslid rekening moet houden.

En wat het dit raadsvoorstel ons te bieden! Ik heb het al eerder gezegd:

-          De dorpskernen hebben uitzicht op uitbreiding, al moeten we met elkaar nog kijken hoe we deze woningopgave vorm gaan gegeven.

-          Ook zijn de 17 miljoen aan subsidies niet verloren en worden deze naar verhouding van het aantal vierkante meter gesaneerd glas toegekend!

-          De kwekers die een sterke voorkeur hebben om hun bedrijf op de huidige locatie een aantal jaar of langer voor te zetten, worden goed bediend in dit voorstel.

-          Ook degene die een andere functie in de Noordse Buurt willen uitvoeren, krijgen hiervoor de ruimte!

-          De stoppers en doorstarters kunnen hun bedrijf nog steeds tot 01-01-2014 aan de gemeente verkopen. En weet, dat het college een inspanningsverplichting inzake deze biedingen heeft!

Gisterenavond heb ik nog van twee kwekers vernomen die blij waren met dit voorstel omdat ze graag wilden doorgaan op de huidige locatie. Vanavond hoorde ik nog van een kweker dat hij op een enkeling na, louter positieve geluiden heeft gehoord over het wijzigen van de bestemming in transformatiegebied.

Ik heb dinsdagavond al aangeven dat wij op een tweetal punten de spreekwoordelijk punt op de  ‘i’ missen. Goede argumenten voor het missen van deze twee puntjes heb ik niet gehoord.

De reeds voorgenomen motie die door de vele interrupties van mijn collegaraadsleden voor velen niet duidelijk te volgen was, is nu ter beschikking gekomen voor u. Op twee punten hebben wij dus behoefte aan verduidelijking dan wel aanscherping.

  1. In het aankoopkader wordt vrij juridisch gesproken over de tot 1 juli 2012, of eigenlijk 7 februari gedane biedingen. Wethouder Melzer heeft reeds aangegeven dat deze worden gehandhaafd. Wij zagen graag in het aankoopkader hiervoor een termijn opgenomen zodat dit voor een ieder duidelijk is. De wethouder heeft onze suggestie positief ontvangen en wij verwachten dan ook dat in het aankoopkader een termijn tot 1 december 2012 genoemd wordt waarbinnen de desbetreffende kweker richting de gemeente kan aangeven dat hij verder wil praten en dan de reeds gedane bieding wordt gehandhaafd. Als het gesprek heeft plaatsgevonden en de aanbieding weer is bekrachtigd, kan er conform het nieuwe aankoopkader weer een beslissingstermijn van 4 weken gelden.
  2. Verder willen wij als raad nauw betrokken worden bij het onderhandelingsproces en de resultaten hiervan. Mede gezien het wegvallen van de mogelijkheid dat een individuele aanbiedende partij / kweker dan wel de gemeente niet meer in staat wordt gesteld via de onteigeningsprocedure een door de rechtbank (objectief) aankoopprijs af te dwingen.

Voor dit tweede punt zullen wij een motie indienen die we als volgt willen toelichten:

De SGP/ChristenUnie realiseert zich terdege dat het afzien van de onteigeningsprocedure voor een aantal kwekers gunstig uitvalt. Denk bijvoorbeeld aan de eigenaren die willen blijven en/of andere functies willen uitoefenen;

Maar ook zien wij in dat het afzien van de onteigeningsprocedure door een groep betrokken mogelijk als een fors nadeel wordt gezien. Bijvoorbeeld als men het die het voor 1 januari 2014 niet met de gemeente eens wordt over de aankoopprijs.

En ja, de SGP/Christenunie voelde dinsdag wel wat voor de constructie waarbij een onafhankelijke partij een rol speelde. Ook hadden wij de verantwoording op ons willen dragen dat hierdoor ons college geen stevige houvast had over de financiële consequenties. Het college heeft te kennen gegeven de nodige bezwaren tegen deze constructie te zien maar ook vanuit de kwekerswereld wordt gewaarschuwd dat dit wel eens negatief voor de kwekers kan uitvallen, het worden namelijk taxaties op actuele prijzen en de waardestijging van de omzetting van bedrijfswoning naar burgerwoning dient, in tegenstelling tot de taxaties 2010, meegenomen te worden.

Er blijft dus een goede reden over om als raad het college te controleren of zij het aankoopproces naar afspraak uitvoeren en hier een serieuze inspanningsverplichting voor verrichten. De SGP/ChristenUnie verzoek daarom mede namens de coalitiepartijen het college om:

  1. Vanaf 1 juli 2012 elk kwartaal de raad vertrouwelijk te rapporteren hoeveel onderhandelingen er het afgelopen kwartaal zijn geweest, welke aankopen er zijn gedaan, met hoeveel betrokken er nog wordt onderhandeld en met welke betrokkenen er ‘definitief’ niet tot overeenstemming is gekomen;
  2. Daar waar er ‘definitief’ niet tot overeenstemming is gekomen, de raad te informeren of de laatste bieding conform de taxaties uit 2010 zijn gedaan danwel als hiervan is afgeweken, aan de raad gemotiveerd en onderbouwd verantwoording af te leggen waarom van de taxaties uit 2010 is afgeweken;

 Wij vinden deze mogelijkheid van groot belang gezien de historie van dit dossier, de hiermee gepaard gaande emoties en de mogelijke verstrekkende gevolgen van deze beleidswijziging voor een individuele kweker c.q. burger !

En gezien de discussie in de Meningsvormende raad dat de raad mogelijk niet deskundig genoeg is om het college op dit punt te controleren, is er toegevoegd dat wij als raad zonodig ons laten bijstaan door een externe deskundige of dit nu een rekenkamer, een accountant of zelf een ter zake kundig taxateur is.

 Als laatste heeft de SGP/ChristenUnie afgelopen dinsdag verzocht zich positief op te stellen tegenover de kwekers en dergelijke die hun bedrijf voorzetten in het gebied. Uiteraard binnen de kaders van de wet- en regelgeving. Maar ik denk aan uitbreidingsverzoeken op eigen grond, ruilverkaveling en nieuwbouw die de bedrijfsuitoefening ten goede komt. Wethouder Venniga heeft hier positief op geantwoord maar om een ieder die daar behoefte aan heeft vandaag al wat meer duidelijk te geven, zal de VVD hiervoor een motie indienen waar het college van de raad een duidelijke opdracht meekrijgt!

De LTO had ook zo zijn wensen, denk aan de mogelijkheid van de verkoper om de koopcontracten te ontbinden of eerder te leveren dan afgesproken. Het college geeft aan dat zij dit opneem in het aankoopkader.

Samenvattend: 

  • De SGP/ChristenUnie staat positief tegenover Scenario III.
  • Ziet in het aankoopkader graag de door de wethouder toegezegde termijnen genoemd voor de reeds gedane en gehandhaafde biedingen.
  • Ziet de inhoud van de moties en aanvullende toezeggingen graag uitgevoerd.

 En vooral dat we als gemeente de toezeggingen nakomen en een beter onderhandelingsproces krijgen, o.a. schriftelijk door onderbouwingen. En de raad dit proces nauwlettend in de gaten houdt!

Op basis hiervan kan ik met het nodige vertrouwen instemmen met dit voorstel.

Tenslotte ter afsluiting van mijn betoog: wij als raadsleden moeten te allen tijde bereid onze verantwoording te nemen door keuzes te maken die zoveel mogelijk recht doen aan alle belanghebbenden. Dat is vaak niet makkelijk maar we zullen ons moet realiseren dat we hiervoor ook verantwoording moeten afleggen, voor de Heere en voor de inwoners van onze gemeente.

Namens de SGP/ChristenUnie,

Elias van Belzen 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Motie Heroriëntatie sleutelprojecten38,6 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'Raadsvoorstel Heroriëntatie Sleutelprojecten (Noordse Buurt)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.