Het is goed als jongeren hun mening laten horen en meewerken aan een mooier Nieuwkoop!

Herbert den Hertogmaandag 23 april 2012 21:07

Een interview met 3 jonge Nieuwkoopse fractieassistenten, waaronder onze Herbert den Hertog, over de lokale politiek:

Wanneer en hoe zijn jullie in de politiek terecht gekomen?

Remco geeft aan dat hij al vaker in gesprek was met mensen van de SBN over onderwerpen die in de gemeente speelden. "Op een gegeven moment werd ik gebeld of ik iets voor de partij kon betekenen. Dit heb ik gedaan. Ik begon wat afstandelijk, maar naar mate het proces verder kwam werd ik steeds fanatieker en nu draai ik mee met de fractie.

Herbert is vanaf december 2011 fractieassistent van de SGP-Christen-Unie. "Ik was altijd al een beetje geïnteresseerd in de politiek. Toen mij gevraagd werd om de SGP-CU te assisteren, heb ik er wel eerst over na moeten denken, maar uiteindelijk toegezegd."

Patricia is 1,5 jaar geleden in de politiek terecht gekomen. "Ik was klaar met mijn laatste studie (master beleid en management gezondheidszorg) waardoor ik veel meer vrije tijd kreeg. Wij verhuisden naar Papenveer en ik wilde in mijn avonduren iets leuks gaan doen. Ik heb me vervolgens ingeschreven bij D66 en werd toen al snel benaderd door de afdeling in Nieuwkoop. Ik ben daar gaan kijken en sindsdien gebleven."

Wat vinden jullie zo leuk aan de politiek?

Remco, Herbert en Patricia zijn er het over eens dat het leuk is om mee te denken over allerlei onderwerpen en samen te werken aan een mooie gemeente. Remco: "Ik vind het leuk om uit te zoeken en een mening te vormen wat het beste voor Nieuwkoop is. Je mening laten horen en proberen er wat mee te doen. Je kan wel altijd vanaf de zijkant schoppen, maar stap er zelf in en doe er wat aan, dat vind ik een mooie uitdaging."

Herbert vult aan: "Samen zorgen voor een goede, veilige en leuke gemeente. Ik vind het mooi om daar een steentje aan bij te dragen, ook in het perspectief van de Bijbel."

Patricia merkt op dat je wordt gedwongen om na te denken over de ontwikkelingen binnen je gemeente. "Dit lijkt in de eerste instantie en beetje saai, maar het bepaalt wel hoe wij over een aantal jaar wonen, werken en recreëren binnen de gemeente. Er zijn altijd veel mensen die klagen en ergens een mening over hebben en ik vind dat je daar dan iets mee moet doen. Vandaar dat ik de politiek in ben gegaan."

In Nieuwkoop willen we graag meer jonge inwoners in de gemeenteraad. Hoe kun je je leeftijdsgenoten enthousiast maken om de politiek in te gaan?

Remco: "De politiek moet meer de taal van de jongeren spreken. Jongeren worden vaak niet serieus genomen in mijn ogen, we luisteren wel, maar doen er vervolgens niets mee. Dat is denk ik een kwalijke zaak, waardoor zeker jongeren negatief naar de politiek kijken. Er worden beslissingen genomen, maar die beslissingen zijn vaak voor jongeren onduidelijk. Het is dan ook niet zo dat jongeren zelf aan de bel trekken. Je moet dus denk ik in gesprek, laat je zien op plekken waar jongeren komen en probeer ook wat met de meningen te doen!"

Herbert vindt het goed als jongeren ook mee denken met politiek, want daar worden zaken uit je leefomgeving besproken. "Dit is ook juist voor jongeren belangrijk, omdat die ook een mening hebben over bepaalde dingen. Zo blijft het ook voor jongeren leuk om in de gemeente te wonen en leven. Dus kom in de politiek en denk mee over je gemeente!"

Patricia: "Jonge mensen brengen nieuwe ideeën en kijken niet zo zeer naar hoe het tien/vijftien jaar geleden was in de gemeente Nieuwkoop. En door iedereen duidelijk te maken dat je zelf kan kiezen hoeveel tijd je erin wil steken. Mocht je minder tijd hebben of kennis hebben van een specifi ek onderwerp dan kun je jezelf bezighouden met de onderwerpen waar je in geïnteresseerd bent. Dit zorgt voor jongeren hopelijk voor een lagere drempel. Maar ook omdat je hier waarschijnlijk de komende tien jaar nog steeds woont en je dan nog in de gemeente wil wonen waar jij je prettig voelt. En omdat je echt niet alleen vergadert over nieuwe prullenbakken en speeltuintjes." 

 Bron: Nieuwkoops Nieuws van de Gemeente Nieuwkoop

« Terug