Nieuw Amstel Oost (NAO)...een emotioneel dossier....

glastuinbouwzaterdag 17 december 2011 20:30

Het is herfst, dat zie je aan de natuur. Bomen zijn zonder blad en de bloemen zijn verdwenen. Ook waait en stormt het zoals je wel vaker ziet in de herfst. Het stormt ook de laatste maanden rond het dossier “Nieuw Amstel Oost”. Bij het bespreken en vaststellen van de structuurvisie stormde het niet zo hard wat de invulling van dit gebied betreft. Maar nu het college de laatste maanden met concrete voorstellen komt, waait het wat af. Een ieder doet dat op zijn eigen manier. De één doet dit door middel van een beargumenteert of emotioneel verhaal en de andere doet dit wat korter door de bocht of is zelfs grof in zijn of haar woordgebruik. Ook de media wordt aan het werk gezet of zelf voor de kar gespannen en die is er op haar manier ook bij gebaat. Men weet immers dat de politiek erg gevoelig is voor de media. Wederom de één wat meer dan de ander...

Wij hebben echter als politiek de verantwoordelijkheid om een goed besluit te nemen. Niet alleen voor de korte termijn maar ook voor de lange termijn. Niet alleen voor een beperkte groep inwoners maar voor alle inwoners. En dat is zeker niet eenvoudig. Iedere partij doet dit op zijn manier. De SGP-ChristenUnie weet zich afhankelijk van de Heere  en de noodzaak van Zijn hulp en zegen met betrekking tot de besluitvorming.

Als we dan naar Nieuw Amstel Oost kijken, dan spelen de volgende woorden een sleutelrol:

-          De Structuurvisie

-          Een duurzaam concentratiegebied

-          Lange en korte termijn verwachting

-          Verschillende belangen

De structuurvisie is de basis voor deze besluitvorming. In de structuurvisie staat op meerdere plaatsen dat er 200 ha aan nieuw glas in de Bloklandpolder mag worden gerealiseerd mits er 300 ha bestaand glas in onze gemeente wordt gesaneerd.

Het nieuwe glastuinbouwgebied moet duurzaam worden, gericht op behoud van de lokale kennis en werkgelegenheid

Het glastuinbouwgebied is primair bedoeld voor vertrekkers uit de Noordense Buurt en de overige tuinders uit Nieuwkoop

Het nieuwe glastuinbouwgebied die gefaseerd uit gevoerd te worden

 

Ons verkiezingsprogramma:

De glastuinbouw is van groot belang voor Nieuwkoop en de regionale economie. Om de sector gezond te houden qua rendement, werkgelegenheid en milieu dient de gemeente zich in overleg met de ondernemers in te zetten op duurzaamheid en innovatie. Toewerken naar concentratie van glastuinbouwbedrijven op daarvoor aangewezen gebieden, zoals Nieuw Amstel Oost, is wenselijk maar niet tegen elke prijs. Dus:

- gefaseerd

- primair voor onze eigen tuinders

- goed ingepast in het landschap

 

Reactie op initiatief raadsvoorstel MPN, D66 en Progressie Nieuwkoop

Complimenten aan de D66, Progressief Nieuwkoop en MPN voor de tijd en het werk wat ze in het raadsvoorstel hebben gestoken. Raadsvoorstel is niet echt in D66-lijn wat betreft de vaak geuite verzuchting dat raadsvoorstellen kort en bondig moeten zijn.

Alles weer onderzoeken kost tijd en geld. Werkt dus vertragend! Je kan in deze wereld niet 100% zekerheid verkrijgen. Kwekers die nu niet maar over een paar jaar wellicht een keuze moeten maken, kwekers die nog niet hun kaarten willen zien, etc. Er komen gewoon geen betrouwen cijfers uit.

Het inventariseren van tuinders is een momentopname. De tuinders wachten op besluitvorming. vraag komt als het aanbod er is. Men kan het niet maken om de Wet Voorkeursrecht Gemeenten op de Noordse Buurt te houden en vervolgens niet het beloofde concentratiegebied uitrollen.

Tenslotte wat doen de MPN, D66 en progressief als blijkt dat er toch veel vraag is? Kunnen ze dan de bezwaarmakers overtuigen? Ik vermoed van niet.

 

Reactie op collegevoorstel

Zei de SGP/ChristenUnie in de meningsvormende raad al dat het collegevoorstel een compromis is!  Op basis van discussie in deze vergadering zet het college en de coalitie nog meer in op een aanvaardbaar compromis. Met het onderzoek naar financiering van de weg, wat is toegezegd in de MR van 24-11, die overigens daarvoor ook al door anderen is  gesuggereerd, denken wij vooral de inwoners van Vrouwenakker en Nieuwveen een stapje extra tegemoet te komen.

Waarom:

-          Het college en coalitie kiest toch voor ontwikkeling vanaf het bestaande gebied.

-          Om toch het voor tuinders de zo gewenste infrastructuur te realiseren, draagt de gemeente bij aan de voorfinancieringlasten. 

-          De fasen III en IV, die het dichtst bij de Uitdebuurtweg gesitueerd zijn, worden als laatste ontwikkeld als ze al ontwikkeld worden.

-          Het college houd met uitzondering voor de andere drie fases een wijzigingsbevoegdheid en bepaald slechts wanneer er voldaan is aan een aantal voorwaarden wanneer men aan de volgende fase kan beginnen. De belangrijkste is misschien wel dat 2/3 ingevuld moet worden door lokale kwekers.

De gemeente loopt wel een financieel risico met de voorgestelde bijdrage aan de voorfinanciering van de weg. Daarom gaat de voorkeur van de SGP/ChristenUnie uit naar dat de ontwikkelaar zelf een lening aangaat en de gemeente een deel van de rentelasten voorschiet.

Waarom de SGP-Christenunie voor is, ik heb dit grotendeels al eerder gezegd:

-          Het voorstel is conform de eerdere besluitvorming van de raad en de structuurvisie waar, op 1 persoon na, de gehele raad mee heeft ingestemd. Het college voert nu uit.

-          De glastuinbouw is van groot belang voor Nieuwkoop en de regionale economie. Dit voorstel is goed voor het hogere economische belang van onze gemeente, denk aan behoud van werkgelegenheid en een goed voorzieningenniveau.

-          Met dit voorstel komen we een belofte aan onze kwekers na. De tuinders wachten op besluitvorming. Nu weer van alles gaan onderzoeken werkt vertragend en het maar is de vraag of een onderzoek voldoende antwoord geeft. Ik vermoed van niet.

-          Door de eerste 6 maanden van de inschrijvingstermijn exclusief voor onze eigen tuinders in te zetten en de bijkomende 2/3-eis, voldoet het college aan het door de raad gestelde kader. Het collegevoorstel gaat dus verder dan het raadsbesluit uit 2009 waarin ook regionale tuinders zich direct in de eerste fase kunnen aanmelden.

-          Er wordt toegewerkt naar concentratie van de glastuinbouwbedrijven. Van 300 hectare versnippert glas naar op termijn 200 hectare duurzaam glas

-          We investeren in onze toekomst!

-          En tenslotte, de SGP-ChristenUnie gelooft in (de innovatie/ondernemerskracht van) onze tuinders!

Of de bedrijfseconomische uitgangspunten met deze wijziging er beter van worden. Ik betwijfelt dat ten zeerste maar dat is wellicht de prijs van het compromis.

Ik wil mijn bijdrage in de eerste termijn afsluiten met een verwijzing naar de komende keuzes die de raad moet maken inzake de drie decentralisaties (o.a. Wet werken naar vermogen) op sociaal-maatschappelijk vlak. De SGP/ChristenUnie vindt dat deze voorfinanciering, met andere woorden dit geld, neergelegd in koud asfalt, niet ten kostte mag gaan van de decentralisaties die met name onze zwakkere BURGER  treffen.  Ik hoop dat de raad, ondanks het feit dat er nog niet bekend of en hoeveel geld hiermee gemoed is, dit ondersteunt zodra we voor ingrijpende keuzes op dit gebied gesteld worden. Wij van onze kant zullen dit nauwlettend bewaken en het college en coalitie, indien nodig, hierop aanspreken .

 

« Terug