Bijdrage Besluitvormende raad 10 november 2011

Eurosvrijdag 11 november 2011 20:32

Afgelopen donderdagavond heeft een meerderheid van de gemeenteraadsleden hun goedkeuring gegeven aan de gemeentebegroting 2012-2015. Onderstaand treft u een samenvatting aan van de bijdrage van ons raadslid.

Het was even wennen voor mij om de mening van de SGP/CU te vormen over deze begroting. U snapt dat wij normaliter de begroting nakijken op beleid wat niet in overstemming is met onze politieke visie op de gemeentelijk financiën, dat is toch begrijpelijk na  tientallen jaren in de oppositie.  Maar ach, dat wij snel leren en ons aanpassen aan de nieuwe situatie.

Het is zeker niet op alle punten een 100%-SGP-CUbegroting maar van welke partij dan wel? Het is wel een begroting wat een vertaling van de eerder vastgestelde collegeprogramma,  perspectiefnota is en de bijbehorende amendementen.

De begroting voor 2012 is in evenwicht. Ook het meerjaren-vooruitzicht is positief.  Dat is wat een gedegen financieel beleid betref een basisprincipe van de SGP/ChristenUnie. Hierbij moet wel opgemerkt worden wat we in een financieel onzekere tijd leven, we een flink wat woningbouwprojecten met de bijbehorende financiële risico hebben en dus waakzaamheid geboden is.  

Als we zien wat er op sociale gebied – denk aan het overhevelen van taken of bezuinigingen - op ons gemeente en ons als gemeentebestuur af komt, dan wordt dat een hele uitdaging.

-          Zo heeft de nieuwe wet Werken naar Vermogen gevolgen voor de sociale Werkvoorziening (SWA).

-          De bezuinigingen komen zo goed als volledig voor rekening van gemeente.

-          Denk aan de jeugdzorg die vanaf 2015 naar de gemeente komt, ook deze overdracht gaat gepaard met bezuinigingen.

-          De jeugdzorg teruggeven aan de gemeenten versterkt ook de ontwikkeling van het Centrum voor Jeugd een Gezin. Dat dragen wij als SGP/CU een warm hart toe.

We staan als gemeente in meerdere opzichten dichter bij onze inwoners. Toch zal het betekenden dat er financieel keuzes gemaakt moeten worden.  En dat baart ons zorgen, het gaat immers om onze hulpbehoeftige medemens. De SGP/CU zal dit dossier nauwlettend volgen. Onze naaste liefhebben als onszelf hoort wat de SGP/CU betreft, met alle tekortkomingen en beperkte middelen, de rode draad te zijn voor het toekomstige beleid.

Het zal u niet verbazen dat wij vertrouwen in dit college en onze wethouder hebben om de opgave op sociale gebied met zeker ook de andere opgaven, binnen de huidige omstandigheden op een goede manier uit te voeren.

Voorzitter, de fractie van SGP-CU wenst u  en uw collegeleden bij deze taak de onmisbare zegen van God toe.

  

« Terug

Reacties op 'Bijdrage Besluitvormende raad 10 november 2011'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.