Coalitie uit elkaar gevallen!

stoplicht op roodzaterdag 07 mei 2011 08:00

Samen Beter Nieuwkoop en het CDA hebben 4 mei jl. zowel hun coalitiepartners D66 als Progressief Nieuwkoop buiten de deur gezet. Het onverwachtse vertrek van wethouder Moraal was de eerste stap, waarop de andere gebeurtenissen volgden.

De coalitiebreuk kwam voor de SGP-ChristenUnie geheel onverwachts. Het was tijdens raadsvergaderingen wel vaak duidelijk dat de fracties van D66 en Progressief geen jaknikkers waren ten opzichte van hun wethouders maar dat het vertrouwen tussen de coalitiepartijen zich op zo'n laag peil bevond, was niet bekend.

Overigens apart dat de rollen van de wethouders en fractievoorzitters van Samen Beter Nieuwkoop en het CDA dwars door elkaar lopen en het erop lijkt dat in feite de wethouders van de beide partijen het voortouw hebben genomen om het vertrouwen in de andere wethouder(s)/coalitiepartijen op te zeggen.

Er is nog een heleboel onduidelijk, zeker Samen Beter Nieuwkoop en het CDA hebben nog heel wat uit te leggen tegen hun voormalige coalitiepartners en de rest van de raad. Dit bleek in de radio-uitzending van afgelopen vrijdagavond, waar de hoofdrolspelers Samen Beter Nieuwkoop en CDA helaas verstek lieten gaan.

Hoe nu verder? De SGP-ChristenUnie wil eerst duidelijkheid en verantwoording van Samen Beter Nieuwkoop en het CDA in een openbare raadsvergadering. Vervolgens zal er gekeken moeten worden hoe er een stabiel college gevormd kan worden. Alhoewel Samen Beter Nieuwkoop en het CDA aangekondigd hebben dat zij gaan praten met de andere partijen, is het voor de SGP-ChristenUnie beslist geen uitgemaakte zaak dat zij de lijnen uitzetten. Wellicht dat een onafhankelijke persoon maar eens moet kijken welke fracties een stabiel en serieus college kunnen vormen. Er moeten de komende maanden impactvolle besluiten genomen worden. De tijd vraagt dus om een weloverwogen besluitvorming en daar past geen maandenlange coalitievorming bij.

 

 

 

 

« Terug

Reacties op 'Coalitie uit elkaar gevallen!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.