Collegeprogramma 2011-2014 "Allemaal meedoen"!

collegebreukzaterdag 02 oktober 2010 15:59

In de raadsvergadering van 23 september jl. is het colleprogramma besproken. De bijdrage van de SGP-ChristenUniefractie treft u onderstaand samengevat aan.

Alhoewel het voorliggend collegeprogramma een programma van het college is en in het verlengde daarvan van de 4 collegepartijen, wil ik toch mijn commentaar hierop leveren.

Financiën, prima, we zien veel terug van het gedachtegoed van de SGP/ChristenUnie.

Het college kiest voor de volgende uitgangspunten bij de bezuinigingen:

1. We geven niet meer geld uit dan we ontvangen. Minder inkomsten leidt ook tot minder uitgaven.

2. We vertalen lagere inkomsten vanuit het rijk niet in hogere lasten voor de burger. De woonlasten (OZB, afvalstoffen en riool) zullen met niet meer stijgen dan de inflatie. Afvalstoffen- en rioolheffing zijn kostendekkend.

3. We zijn kritisch op de eigen uitgaven voor bestuur en ambtelijke organisatie.

4. We gaan de gaten die het rijk veroorzaakt niet zelf vullen. Daar hebben we wat meer moeite mee. We moeten, ondanks besluiten vanuit hogere overheden, onze zorgplicht richting onze naaste bewaken.

5. We gaan keuzes maken ten aanzien van de taken van de gemeente.

Een aantal andere positieve punten:

Alcohol en drugsaanpak = in één woord, prima!

Onderzoek mogelijke verbeteringen in de Ruimte voor Ruimte regeling. Is mijns inziens hard nodig!

Er wordt met de onderwijspartners een gezamenlijk het lokaal onderwijsbeleid vorm geven waarbij, binnen kaders, meer ruimte komt voor keuzemogelijkheden per school in de door de gemeente beschikbaar gestelde budgetten.

De betaalbaarheid van de verbetering van de accommodatie is ook voor de SGP-ChristenUnie een groot zorgpunt. Wij stellen net als het college daarbij vast dat de eigen bijdrage (en de contributies van de leden) in onze gemeente laag zijn ten opzichte van omringende gemeenten. Vanuit het principe dat van gebruikers ook gevraagd mag worden dat zij meebetalen voor sterk verbeterde voorzieningen, zal dit aspect onderdeel zijn van het overleg met de verenigingen. Wij zijn er voorstander van dat de clubs (zo veel mogelijk gezamenlijk, bijvoorbeeld in een stichtingsvorm) hiervoor verantwoordelijk worden. Minder gemeente, meer burger zal zeker op het gebied van sportaccommodaties gaan gelden.

Het college zal zich heroriënteren over zwembad(en) binnen de gemeente. En ook het motto “de gebruiker betaalt” is ook iets wat in het verkiezingsprogramma van de SGP-ChristenUnie genoemd wordt.

Nu wat punten waar onze fractie op z’n minste moeite mee heeft!

Bij de behandeling van de voorstellen rond de Noordse Buurt in juli 2009 gaven wij al onze zorgpunten aan:

- Is onze ambtelijke organisatie wel berekend op een dusdanige groot en impactvol project.

- Te veel huizen in een korte tijd.

- Grote schuld gemeente, 47 miljoen!

Toen wezen ook wij op de ontegenzeggelijke voordelen, de toezegging van het college om het financiële risico beheersbaar te maken. De huidige maatschappelijke en vooral economische situatie schoppen onze mooie plannen dusdanig in de war dat er een herprioritering noodzakelijk is maar 5,3 extra te kort. Kunnen en willen we dit wel dragen of….

Wat ook rauw is, is de verlengen van de aankoop van gronden in de Noordse Buurt. Heeft het college enig idee wat voor vergaande persoonlijke gevolgen kan zijn voor de individuele grondeigenaren? Er is een kader gesteld, partijen waaronder raadsfracties, direct betrokken maar ook de LTO hebben daar na lang wikken en wegen ingestemd. En nu tijdens het spel de spelregels veranderen. Dat heeft uiteraard wel een reden maar is dit de enige uitweg?

Servicepunten in de kernen Ter Aar en Nieuwveen. Er is budget voor de vrijwilligersorganisatie. Voor de servicepunten dient in de kernen Ter Aar en Nieuwveen een geschikte ruimte te worden gevonden. Het college wil zich inzetten om door mede gebruik van bestaande ruimtes de kosten te beperken. In de begroting willen wij vanaf 2011 een extra bedrag van €12.500,- structureel opnemen. = WEER GELD ERBIJ, tot nu toe zijn wij als SGP-ChristenUnie dat er alleen maar extra geld naar toe gaat, terwijl de servicepunten in nog geen velden of wegen te bekennen zijn.

Slotconclusie

Veel wat er in dit collegeprogramma staat herkennen en delen we. Veel zal echter afhangen van de nadere uitwerking van deze plannen en het realiseren van de gestelde doelen. De SGP-ChristenUnie zal zich constructief opstellen zoals men van ons gewend is maar daar waar nodig kritisch zijn, denk aan de voorstellen omtrent de Noordse Buurt en zeker wat betreft voorstellen die ingaan tegen de basis van onze politieke grondbeginselen.

Echter, omdat dit zoals eerder gezegd een programma is van de het college en de daarin vertegenwoordigde partijen en dus niet van de SGP-ChristenUnie, zullen wij dit collegeprogramma ook niet steunen. Daarvoor draagt het college primair haar verantwoording.

« Terug

Reacties op 'Collegeprogramma 2011-2014 "Allemaal meedoen"!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.