Hoe denkt de SGP/ChristenUnie de bezuinigingen uit te gaan voeren, die de gemeenten opgelegd worden?

zaterdag 20 februari 2010 17:34

Deze terecht vraag van een burger is een vraag die helaas bij de verkiezingscampagnes te weinig of geen aandacht krijgt. De SGP/ChristenUnie heeft bij de Begroting 2010 hier wat over gezegd maar was daarmee de enige fractie.

Wij zien 3 stappen in de aanpak van de bezuinigingsopgave, te weten:

1. Logische keuzen maken als het gaat om het doorvertalen van een bezuinigingsopgave naar het concreet schrappen van uitgaven. Het “kaasschaven” tot het noodzakelijke bedrag aan bezuinigingen zal zeer zeker ontoereikend zijn. In overbodige uitgaven kan sowieso weggesneden worden.

2. Opstellen van een aantal scenario’s voor de gemeente begroting indien vanaf 2012 de Algemene Uitkering met 5%, 10% of zelfs 20% zal dalen. Daarbij moeten ook de andere gevolgen van de crisis meegenomen worden zoals lagere OZB-opbrengsten.

3. Verdelen van de begrotingsposten waarin gesneden gaat worden.

Valt het uiteindelijk mee, dan is er ruimte voor vernieuwing van het beleid. Valt het tegen, dan is de gemeente in ieder geval vast een stuk op weg. De ervaring is echter dat het effect van 70% van de bezuinigingen waartoe is besloten na circa 3 jaar weer is verdampt. Een goede begroting is daarom een voortdurende bezuiniging.

De SGP/ChristenUnie ziet mogelijkheden voor een concrete bezuiniging op:

- Overbodige of mindere noodzakelijke uitgaven.

- Gemeentelijke apparaat. Kijken waar dit efficiënter kan. De beloofde afname van het aantal ambtenaren na de herindeling is niet gerealiseerd.

- Subsidies. Is gemeenschapgeld en we moeten o.i. alleen subsidies geven om goede initiatieven te stimuleren of waardevolle activiteiten te behouden maar terughouden zijn om dit structureel in te zetten bij bepaalde partijen. Aanzetten tot zelfredzaamheid en zelfwerkzaamheid!

Het verhogen van de gemeentelijke lasten (bijvoorbeeld OZB) is niet gewenst!

Wat zegt ons verkiezingsprogramma over “Hoe wordt alles betaald (Hoofdstuk 10)?”

De SGP/ChristenUnie staat voor een gezond financieel beleid. Wanneer het financieel meerjarenperspectief een neergaande tendens laat zien, zullen wij kiezen voor het doorvoeren van bezuinigingen, het heroverwegen en/of temporiseren van geplande investeringen en het zorgvuldig afwegingen van bestedingen. Hierbij geldt als uitgangspunt dat structureel doorwerkende uitgaven gedekt moeten worden door structureel aanwezige financiële ruimte.

Wij zijn voor het heffen van belastingen naar draagkracht, de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Eventuele bezuinigingen dienen dus verdeeld te worden naar draagkracht. Omdat dit beleid bij de gemeentelijke belastingen niet direct kan worden gehanteerd, moet bijzonder aandacht worden besteed aan het zogenaamde kwijtscheldingsbeleid.

Lagere uitkeringen uit het Gemeentefonds of andere tegenvallende inkomstenbronnen betekenen dus niet een automatische verhoging van de onroerende zaakbelasting (OZB). De OZB, retributies en heffingen mogen alleen met meer dan de inflatie worden verhoogd, indien duidelijk is aangetoond dat bezuinigingen of investeringsbeperkingen een sluitende begroting (in meerjarenperspectief) vooralsnog niet mogelijk maken.

Bij het verlenen van subsidies zal altijd goed voor ogen moeten staan dat hierbij beschikt wordt over gemeenschapsgeld. Een zuinig en verantwoord beheer is daarom geboden. De SGP/ChristenUnie zal het subsidiebeleid van de gemeente principieel beoordelen. (Incidentele) subsidie-aanvragen, financiering van sportactiviteiten etc. zouden moeten beoordeeld worden door een onafhankelijke commissie die los staat van de gemeenteraad.

Twee keer per jaar dienen in grote lijnen de ontwikkelingen van de gemeentelijke financiën geschetst te worden, inclusief de gerealiseerde beleidsdoelstellingen. Hierbij moet duidelijk zijn wat er werkelijk gerealiseerd is en wat niet. De gemeentelijke administratie en de financiële positie dienen transparant, inzichtelijk en op een consistente wijze gevoerd te worden.

Voor voorzieningen met een algemeen nut: in beginsel geen inkomensafhankelijke tarieven, maar toepassing van het profijtbeginsel = de gebruiker betaalt. Een uitzondering hierop kan worden gemaakt voor de begraafrechten.

« Terug

Reacties op 'Hoe denkt de SGP/ChristenUnie de bezuinigingen uit te gaan voeren, die de gemeenten opgelegd worden?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.