Algemene beschouwingen 2016

nieuwkoop plassenzaterdag 26 november 2016 14:00

Onderstaand kunt u onze bijdrage lezen aan de algemene beschouwingen:

Die op het Woord verstandiglijk let, zal het goed vinden, en die op den HEERE vertrouwt, die is welgelukzalig. (Spreuken 16:20)

Deze tekst is door koning Salamon opgeschreven. Het leven van koning Salomo was gevuld met praktische inzichten voor geestelijke groei. Mensen kwamen van heinen en ver om naar zijn wijsheid en inzichten te luisteren. Mensen die op zoek waren naar de zin van het leven of wat echt belangrijk was in het leven vonden begeleiding in de wijsheid van deze koning waar ook vandaag nog lessen uit te leren vallen.

Hij bouwde bijvoorbeeld grote tempels en monumenten en werkte veel aan civiele projecten. Uiteindelijk zag hij dat ook dat dit maar een beperkte waarde had omdat je niets kan meenemen als je sterft. Hij ging door een periode van genotzucht in elke aangename activiteit, en zag ook dat dit zinloos was en alleen maar een verspilling van tijd. Aan het eind van zijn zoektocht, kwam hij er uiteindelijk achter dat het beste wat een persoon kan doen is zijn trots opzij zetten en God en de naaste lief hebben en Gods geboden in acht te nemen omdat dat van onschatbare waarde is het leven en ook voor daarna. Jezus leert ons dit ook.

Duurzaamheid

Dit houd niet in dat wij geen ambities mogen hebben en niet moeten investeren in onze omgeving en maatschappij. We moeten juist zorg dragen voor een gezondere lucht, een beter klimaat, een waardevolle samenleving en een sterkere economie. Alle leven is Gods waardevolle gift. Wij hebben de taak om zorgvuldig om te gaan met de Schepping. Vervuiling van de lucht en de natuur, verspilling van materialen en uitputting van hulpbronnen zijn een grote bedreiging voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen. De rekening van klimaatverandering ligt nu al bij de allerarmsten in de wereld.

Vandaar dat we echt als raad werk moeten maken van duurzaamheid. Er zijn stappen gezet de afgelopen tijd maar jammer is het dat we in het grootste gedeelte van onze gemeente geen (kleine) windmolens willen toestaan. Ik refereer naar de besluitvorming vorige week over het bestemmingplan Landelijke Gebied waar D66, de VVD, SBN en zelf MPN-PN niet meegingen met het voorstel van CDA en SGP-ChristenUnie om deze omissie te herstellen in het bestemmingplan. De SGP-ChristenUnie heeft kleine pleister op de onnodige wond wel een toezegging van de meeste fractie op hierop korte termijn wel een lokale visie op te ontwikkelen.

Nieuwkoop heeft verder nog genoeg andere uitdagingen, denk aan het verder verbeteren van de zorg en onze dienstverlening, het bouwen van woningen naar de behoefte van onze inwoners. Het behouden van onze kleinere detailhandel, etc. etc. We zijn er van overtuigd dat Nieuwkoop deze uitdagingen aankan.

Daarvoor is het wél nodig dat we ons moreel kompas hervinden. Dat we in de basis christelijke grondwaarden weer worden hervonden. Dat in beleid en uitvoering de mens en de menselijke maat centraal komt te staan. Dat niet het geld doorslaggevend is hoe Nieuwkoop omgaat met haar zorgtaken maar dat de kwaliteit van de zorg voorop staat. (uitrusten op zondag en tijd voor gezin en familie)

Dat de nadruk op “ik en mijn recht” plaatsmaakt voor “wij met en voor elkaar”. Dat betekent dus ook rekening houden met elkaar, burger en overheid. Dat overlast door bouwverkeer op Zuideinde-Zuid echt aangepakt wordt en onbetwiste schade daadwerkelijk vergoed wordt. Dat een veilige fietsroute fietspad aan de Zevenhovenseweg in goed overleg met de omwonenden gerealiseerd wordt zodat we een win-win situatie proberen te realiseren.

Dat we beseffen dat de samenleving niet alleen de overheid is die voor mij moet zorgen, dat is niet de ander die de schuld heeft van mijn probleem. Nee, de samenleving: dat zijn wijzelf en daar nemen we allemaal onze verantwoordelijkheid voor. Nieuwkomer zoals statushouders en Nieuwkopers, oud en jong, arm en rijk.

Verruiming winkeltijden op zondag

Dat houd ook in dat we niet alleen de wensen van 1 of 2 ondernemers zonder slag of stoot inwilligen maar ook rekening willen houden met de andere ondernemers. Of wilt u het op uw geweten hebben dat andere ondernemers nu nog verder onder druk worden gezet om hun winkel op zondag te openen of nog eerder te open en de zondagochtend ook geen rustmoment meer is. Vrijheid blijheid gaat niet in alle gevallen op. De SGP-ChristenUnie blijft ergens een verband zien tussen de verdwijnende middenstand in onze kernen en de aangepast winkeltijden. Dit is niet de enige oorzaak maar wel eentje die het proces versneld.

Ik concludeer dat de motie van de coalitie bewijst dat het voorstel van de SGP-ChristenUnie om de verruiming van de winkeltijden te evalueren nog niet zo gek idee was. Via een fatsoenlijke evaluatie laat je als gemeenteraad zien dat je ook wil luisteren naar een groep van ondernemers en inwoners die hier bezwaar tegen hebben. Motie MPN-PN is beter!

De SGP-ChristenUnie hoop met het mede daar haar ingediende motie om nu echt en hopelijk voor het laatst te kijken naar hoe we als Nieuwkoop met recreatiewoningen en het legaliseren van permanent wonen willen omgaan. We hebben al eerder een afwijzende reactie van de provincie gekregen en hopen met de beleidsvisie ‘gebruik recreatiewoningen’ tot een dusdanig standpunt te komen dat iedereen weet waar hij of zij aan tot is en wellicht bepaalde politieke partijen bij voortdurende herhaling bewoners van de recreatiewoningen geen valse hoop zullen geven… zolang bij hogere overheden tenminste het standpunt niet wijzigt.

Onze lokale zorg

De zorg is van de samenleving, van de mensen die zorg nodig hebben en ook van de mensen die zorg bieden aan een medemens, als mantelzorger of als zorgprofessional. Dagbesteding en respijtzorg zijn belangrijk om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen. Waar grote zorginstellingen zoals Tom in de Buurt het voor het zeggen hebben, kan de menselijke maat uit het oog verloren worden.

We hebben bij de Uitgangspuntennotitie gezegd blijven kritisch het sociaal domein volgen en mate name de hopelijk verder stijgende lijn van Tom in de buurt. De conclusie was destijds van de SGP-ChristenUnie dat we redelijke tevreden mogen zijn met de resultaten tot nu toe.

Dat het college ervoor gekozen heeft de budgetten te ‘ontschotten’ is wat de SGP-ChristenUnie prima maar had dat niet op een andere manier en nadrukkelijker met de raad erbij besloten moeten worden?

Daarnaast zullen we als SGP-ChristenUnie aandacht blijven vragen voor voldoende keuzevrijheid in de lokale zorg om als inwoners echt de regie in handen te houden en waar nodig dus gebruikt te kunnen maken van een PGB. Wat dat betreft hechten wij veel waarde aan de onafhankelijke cliëntenadviseur, een soort ombudsfunctie, die kan bemiddelen tussen cliënten en gemeenten. Onnodige juridisering wordt hiermee tegengegaan. De identiteitsgebonden zorg en keuzevrijheid is, zo bleek onlangs, helaas niet vanzelfsprekend gebleken.

De omgevingsvisie

Nieuwkoop is groot genoeg om zelfstandig te blijven en klein genoeg om aanspreekbaar en toegankelijk te zijn. Een mooie zin onder het kopje Bestuur en Dienstverlening in de uitgangspuntennotitie. Deze zin wordt gevolgd door ‘waar nodig zoeken we de samenwerking met andere gemeenten op of werken we in regionaal verband samen. Zo ziet de SGP-ChristenUnie ok onze uitdaging als Nieuwkoop om de omgevingsvisie op te stellen. Wat de SGP-CU betreft is daarbij de provinciegrens niet een onoverkomelijke barrière zolang deze samenwerking van toegevoegde waarde is.

De SGP-ChristenUnie wil onder verwijzing naar onze discussie vorige week over de in uw ogen beruchte of in onze ogen welkome (kleine) windmolens dat we als Nieuwkoop in de omgevingsvisie energietransitieplan opnemen om de doelen van het Klimaatakkoord te bereiken. Wat vinden andere fracties hiervan?

Tenslotte

De SGP-ChristenUnie beseft dat de meeste politieke partijen en inwoners weinig tot niets meer hebben met waardevolle leefregels van de Bijbel. Maar we blijven getuigen van de waarde van deze leefregels en de hoop die in ons is op betere tijden. We zullen daarom aandacht blijven vragen voor zorg voor elkaar, rechtvaardigheid en één dag in de week niet geld en omzet op nummer 1 maar God, gezin, familie en vrienden. We blijven, zoals de landelijke ChristenUnie in haar verkiezingsslogan zegt, hoopvol realistisch!

« Terug